Discussion:
Bug#908273: Mourse cursor stops on visual effects
Add Reply
Stefan Frings
2018-09-07 19:20:02 UTC
Reply
Permalink
Package: libwayland-bin
Version: 1.15.0-2

1) Movements of my mouse cursor is not smooth. The cursor often sticks
for a half second and then jumps to the correct position.

The problem happens when I hold the mouse still for >5 seconds followed
by a movement over any GUI element that reacts with any visual effect.
When I constantly move the mouse, then the problem does not occur.

Related "visual effects" are for example color change of text, emphasis
of buttons, scrolling of window content, change of cursor shape.

The USB mouse is affected as well as the touch pad of my laptop. Using
another mouse, disconnecting the mouse or disabling the touch pad
does not make any difference. I also tried to change my CPU speed
governor from "powersave" to "performance" but that also did not help.

All programs are affected.

2) In addition I noticed that video playback (e.g. on youtube.com)
often starts with 1 second of jerking image and sound.

3) When I create screenshot by pressing the Print key, the screen
sometimes freezes and shows about 50% of all pixels across the whole
surface with random data (noise).

Disabling Wayland in /etc/gdm3/daemon.conf solves all 3 problems.

I wrote 3 issues in one ticket because I assume that they are related.
If not then please lets concentrate on the first issue with the mouse
cursor because that is more important to me.

My laptop is a HP Omen with 8 cores, 8GB RAM, SSD and an Intel graphic
chip plus an additional nvidia GPU. However I did not install the
Nvidia driver because I am not interested in the 3D acceleration.

Output from lspci:

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Skylake Host Bridge/DRAM
Registers (rev 07)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Skylake PCIe Controller (x16)
(rev 07)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation HD Graphics 530
(rev 06)
00:04.0 Signal processing controller: Intel Corporation Skylake
Processor Thermal Subsystem (rev 07)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation Sunrise Point-H USB 3.0 xHCI
Controller (rev 31)
00:14.2 Signal processing controller: Intel Corporation Sunrise Point-H
Thermal subsystem (rev 31)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation Sunrise Point-H
CSME HECI #1 (rev 31)
00:17.0 SATA controller: Intel Corporation Sunrise Point-H SATA
Controller [AHCI mode] (rev 31)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation Sunrise Point-H PCI Express Root
Port #5 (rev f1)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation Sunrise Point-H PCI Express Root
Port #6 (rev f1)
00:1c.6 PCI bridge: Intel Corporation Sunrise Point-H PCI Express Root
Port #7 (rev f1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Sunrise Point-H LPC Controller
(rev 31)
00:1f.2 Memory controller: Intel Corporation Sunrise Point-H PMC (rev
31)
00:1f.3 Audio device: Intel Corporation Sunrise Point-H HD Audio (rev
31)
00:1f.4 SMBus: Intel Corporation Sunrise Point-H SMBus (rev 31)
01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GM107M [GeForce GTX 960M]
(rev a2)
07:00.0 Unassigned class [ff00]: Realtek Semiconductor Co., Ltd.
RTS522A PCI Express Card Reader (rev 01)
08:00.0 Network controller: Intel Corporation Wireless 7265 (rev 61)
09:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd.
RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 15)
Stefan Frings
2018-09-13 16:50:01 UTC
Reply
Permalink
Can somebody please fix the typo in the title?
Uwe Kleine-König
2019-10-10 08:40:01 UTC
Reply
Permalink
Control: retitle -1 Mouse cursor stops on visual effects
Post by Stefan Frings
Can somebody please fix the typo in the title?
Yes, anyone (who knows how) can ... :-)

Best regards
Uwe
Stefan Frings
2018-11-04 13:20:02 UTC
Reply
Permalink
The problen does not occur anymore with release 1.16.0-1
Uwe Kleine-König
2019-10-10 08:40:01 UTC
Reply
Permalink
Control: fixed -1 1.16.0-1
Post by Stefan Frings
The problen does not occur anymore with release 1.16.0-1
^
This typo --' however cannot be fixed :-)

I'm not sure if not occuring on 1.16.0-1 is good enough to close this
bug, so for now I only mark as fixed in that version.

Best regards
Uwe

Loading...